Разработване на Стратегия за приема на Република България

На 28 март, четвъртък, в централното управление на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет  /ДАБ при МС/, ръководителят на сектора за прием и оценка на уязвимостите г-н Томас Йезекил и Франческа Виети, служител за подкрепа на проекти за убежище на Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището /АЕСУ/ изнесоха презентации за възможностите за подкрепа от страна на Eвропейската агенция при разработване на стратегия за приема на Република България.
Основната цел на Стратегията e да продължи засиленото сътрудничество, откритост и гъвкавост сред заинтересованите страни в процедурата по прием и предоставяне на международна закрила. Документът очертава необходимостта от система, в която хората, търсещи убежище в страна извън родината си, след получаване на статут, ще имат ясна визия за бъдещето си и могат да започнат да се интегрират. Фокусът е насочен и към общата посока на политиките за бежанци в страните от Европейския съюз, така че тези хора да могат да са равнопоставени в приемащото ги общество. 
В работната среща участваха, както ръководният екип н на ДАБ при МС, така и служителите, които са пряко ангажирани с приема, настаняването и провеждане на процедурата по международна закрила в регистрационно-приемателните центрове към Агенцията. 
Те представена актуалната ситуация от центровете за прием и споделиха наблюдения, мнения и информация за моделите за прием, които допринесоха за повишаване на добавената стойност на събитието.
Срещата включи и дискусия относно актуалната ситуация, в която се намира българската система за прием, както и споделянето на идеи за развитието ѝ. Събитието приключи с отворена дискусия за потенциалното сътрудничество и следващи стъпки.