Председателят на ДАБ при МС се срещна с представители от BAMF

Председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Мариана Тошева проведе работна среща с представители от немската Федерална служба за миграция и бежанци (BAMF).
Срещата бе открита от г-жа Тошева, която представи миграционната обстановка в страната, с акцент в посока на прилагането на Пакта за миграция и убежище, приет от Съвета на Европейския съюз на 14.05.2024 г.

От страна на Федерална служба, г-жа Доротея Фрейн фом Холц  посочи необходимостта от непрекъсната комуникация между Република България и Федерална република Германия, която е и ключова за двустранното сътрудничество между тях.
Събитието продължи с представяне на системата за закрила и убежище в Република България с фокус върху структурата, функциите и дейностите на ДАБ при МС. В допълнение присъстващите бяха запознати и със статистически данни, касаещи процедурата за международна закрила през последните години, както и времената закрила на бягащите от въоръжения конфликт в Украйна.
От началото на конфликта, страната България е предоставила статут за временна закрила на  195 495 украински граждани. По данни на BAMF, броят на получилите временна закрила украинци във Федерална република Германия възлиза на 1 000 000 души.
В този контекст бе засегната и необходимостта от актуализиране на План за управление на криза при повишен миграционен натиск.

Участниците в работния формат обсъдиха въпроси, свързани с адаптацията и интеграцията на лицата, търсещи или получили закрила в двете страни.
Председателят на ДАБ при МС подчерта необходимостта от оптимално управление на социалната система, отнасяща се до хората с бежански и хуманитарен статут:
„Нужна е социална система, която функционира по механизъм, основаващ се на активна интеграционна политика, включваща езиково обучение, достъп до пазара на труда и други мерки, гарант за успешното приобщаване на чужденците с предоставена закрила в обществото.“

Работната срещата продължи с представяне на г-н Думитру Русу, който е назначен за офицер за връзка (liaison officer) между немската Федерална служба за миграция и бежанци и ДАБ при МС.
В заключение, представителите на двете страни потвърдиха намерението да си сътрудничат за намиране на решения по въпросите, които са от взаимен интерес и в подкрепа на хората, които са принудени да търсят право на свобода и по-добро бъдеще извън страната си на произход.