Обучителни семинари по проект финансиран по Норвежкия финансов механизъм

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) проведе специализирани  обучителни семинари за властите, работещи в областта на убежището и миграцията в Република България на тема: „Оценка на доказателствата в процедурата за международна закрила“, „Техники на интервюиране“ и „Основни страни на произход“. 
Обученията се проведоха в две сесии през февруари 2024 г., като част от изпълнението на проект „Повишаване на административния капацитет на компетентните органи в областта на убежището и миграцията“, финансиран по Норвежкия финансов механизъм. 
Над 40 служители от ДАБ при МС, Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП), Дирекция „Миграция“-МВР и Националното бюро за правна помощ (НБПП) получиха допълнителни практически умения за събиране на информация, оценка на достоверността, оценка на риска и техники на интервюиране. 
За провеждане на обучителната програма от екипа на ДАБ при МС предварително бяха разработени интерактивни материали за изготвяне на информация за страните на произход – изисквания, критерии за качество, основни източници на информация.
Това е последното от обученията, предвидени в проект „Повишаване на административния капацитет на компетентните органи в областта на убежището и миграцията“. През 2023 г. бяха осъществени останалите обучения по проекта, а именно: „Представителство по чл. 25 от Закона за убежището и бежанците (ЗУБ) на непридружени деца – избор, права и задължения, отговорности, взаимодействие и отчитане“; „Идентификация и насочване на жертви на трафик на хора – методи и практики, показатели и интервюиране на потенциални жертви“;  „Междуинституционално сътрудничество и координация при работа с уязвими лица, с фокус непридружени деца – правна рамка, достъп до здравеопазване, образование, грижи и услуги“; „Добри практики при оценка на най-добрия интерес на детето“; „Отчитане на пола, възрастта, социо-културни и образователни особености, етническата и религиозната принадлежност на лицата, търсещи закрила“;  „Идентификация и оценка на уязвимостта – изготвяне на план за подкрепа“ и „Насилие, основано на пола – идентификация и последващи действия“