Закрила на непридружени деца търсещи и получили международна закрила

„Благодаря на професионалистите в сферата на социалните дейности, които допринасят с експертизата си в подкрепата на, както ние ги наричаме „нашите деца“ – децата, търсещи международна закрила. Тази подкрепа е изключително важна за социалната и културна адаптация на тези деца, които имат нелеката задача сами да търсят своите нов дом и бъдеще.“, с тези думи председателят на Държавна агенция за бежанците при Министерския съвет г-жа Мариана Тошева откри техническа кръгла маса на тема: „Закрила на непридружени деца търсещи и получили международна закрила“.
Събитието се организира съвместно с Върховния комисариат на ООН за бежанците в и УНИЦЕФ в България, а в него участие взеха председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора Иванова, професионалисти, работещи с деца от общини, представители на дирекциите за социално подпомагане,  както и от отделите за закрила на детето на територията на цялата страна. 
Целта на кръглата маса е, в навечерието на Световния ден на бежнеца – 20 юни, да се представят добрите практики, както и предизвикателства в подкрепата на децата-бежанци, спазвайки се техния най-добрия интерес.

България е сред страните с най-висок процент подадени молби за международна закрила от малолетни и непълнолетни непридружени деца. Данните за 2022 г., с които ДАБ при МС разполага сочат, че от от 20 000 молби за международна закрила, то над 3 300 от тях са на деца, пристигнали в страната ни без родители или настойници – предимно от Афганистан и Сирия. Тревожното е, че тази тенденция продължава и тази година.