ДАБ при МС отбеляза Световния ден на бежанеца

На 20-ти юни отбелязваме Световния ден на бежанеца. През 2001 г. Общото събрание на ООН избира датата в израз на съпричастност към нуждаещите се от  хуманитарна помощ.
Именно на 20-ти юни, Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет (ДАБ при МС) провежда различни събития в подкрепа на търсещите международна закрила, които са настанени в приемателните центрове на агенцията. Във всеки от център, традиционно от Българския Червен кръст (БЧК) и дарители се осигуряват допълнителни празнични хранителни пакети.
По повод Деня на бежанците, на Летище София бе представена фотоизложбата „Невинност без граници“, чрез която фотографите Добрин Минков и Николай Стойков разказват историите на деца и семейства, включително и непридружени деца-бежанци от новооткритата Сигурна зона в Регистрационно-приемателния център (РПЦ) в гр. Харманли.
Изложбата е призив за солидарност, разбиране и толерантност към тези, които въпреки своята невинност, плащат най-високата цена заради войни, конфликти или политическа нестабилност. Събитието се организира от УНИЦЕФ България, Посолството на Швейцария в България, Държавната агенция за бежанците и Летище София, като тя ще бъде разположена на Терминал 2 до 20 юли 2024 г.
Отново за 20-ти юни, Бежанско-мигрантската служба на БЧК, с подкрепата на Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) в България проведе тържествено събитие. То се проведе в Центъра за подкрепа на бежанците в гр. София, част от “Компас: българска мрежа от центрове за закрила и включване”, с участието на деца от РПЦ-София, кв.“Овча купел“, които освен, че се забавляваха изпълниха популярна сирийска песен и българско стихотворение.
В просторния парк за игра и отдих в РПЦ-Харманли, отбелязаха Деня на бежанеца с интересно спортно събитие за деца и възрастни. Надпреварата включваше крос, скачане с чували, теглене на въже, „музикален стол“ и футболен турнир между футболния отбор на младежите от центъра и ФК „Харманли 04“. 
Част от търсещите международна закрила в РПЦ-София, кв.“Враждебна“, посетиха Кремиковския манастир, а други участваха в сесия за информация и съдействие при намиране на работа и консултиране за надграждане на трудови умения. Ключовите теми, които бяха обсъдени са: правото на труд за бежанците, полезни съвети за наемане и осигуряване на дългосрочна заетост и добрите практики от работодатели с опит в тази област.
Дейностите се организират от „Каритас“ София с финансовата подкрепа на ВКБООН България и са възможност да се насърчи споделянето на нужди, очаквания и предложения за бежанците, които търсят трудова заетост.
В Световния ден на бежанците, ДАБ при МС призовава обществото за повече приемане и солидарност към търсещите международна закрила и убежище. Никой не избира съдбата на бежанец! Тези хора бягат, за да спасят живота и човешкото си достойнство, търсейки право на живот и щастие в други страни, сред други народи.