АЕСОУ представя най-новите тенденции в областта на убежището за първата половина на 2024 г.

Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището (АЕСОУ) публикува анализ, представящ най-новите тенденции в областта на убежището за първата половина на 2024 г. През 2023 г. и 2024 г. Агенцията предлага оперативна помощ насочена към 11 държави-членки, сред които е и България.
Анализът разкрива, че от януари до юни 2024 г. в ЕС+ са получени около 513 000 молби за убежище. Запазва се тенденцията преобладаващата част на молбите от граждани на Сирия да са водещи, следвани от втората по големина национална група – Афганистанците. 
Въпреки че цифрата е стабилна в сравнение с първите шест месеца на 2023 г., тя прикрива някои важни промени на национално ниво. Германия получи една пета по-малко заявления, докато Италия получи увеличение с над една трета. В Испания като цяло заявленията са стабилни, но на високо ниво.
Националностите на Латинска Америка, много от които ползват безвизовия достъп до Европа, продължават да подават молби за убежище в ЕС+. Венецуелците (37 000) и колумбийците (29 000) и в по-малка степен перуанците (14 000). През първата половина на 2024 г. по-голямата част от венецуелците (90 %) и колумбийците (80 %) са подали молби в Испания, а повечето перуанци (53%) в Италия, което е промяна спрямо 2023 г., когато Испания е основната дестинация за перуанските търсещи убежище лица.
Към броя на подадените молби за убежище в ЕС, следва да се добавят и 4,5 милиона лица от Украйна, получили временна закрила. С това се поставят значителни предизвикателства пред органите за прием и предоставяне на убежище на ЕС+.

Пълният текст на доклада може да видите на: https://euaa.europa.eu/news-events/euaa-presents-latest-asylum-trends-first-half-2024