ДАБ при МС отбеляза Световния ден на бежанеца

По повод Световния ден на бежанеца ДАБ при МС организира поредица от събития във всички териториални поделения на Агенцията. Програмата в РПЦ – София и РПЦ – Харманли беше разгърната в няколко етапа и включваше културно-музикална програма, игри, спортни занимания, изложба и почерпка за търсещите закрила – при стриктно спазване на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

Директорите на териториалните поделения на ДАБ при МС приветстваха търсещите закрила и изразиха своята подкрепа към всички, които са били принудени да напуснат домовете си, заради конфликти, насилие или гонения, и им благодариха за отговорното отношение във връзка с мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в териториалните поделения.

Спортните инициативи – футбол, федербал и тенис на маса – внесоха разнообразие и оживление в отбелязването на деня. Изложба с творби на търсещи закрила, вдъхновена от различни култури, открехна вратата за красотата и многообразието. Колоритни арт ателиета по декупаж, изработване на сувенири и бижута и рисуване с къна създадоха допълнително атмосфера за споделяне, изразяване и приобщаване.

В РПЦ – Харманли на открито се проведе и професионална портретна фото сесия, която запечата специалната атмосфера и енергия от деня.

Подаръци за търсещите закрила бяха осигурени от Съвета на жените бежанки в България, CVS и Българския червен кръст.

Световният ден на бежанеца е приет с резолюция на ООН през 2000 г. Денят се отбелязва за първи път на 20 юни 2001 г.