Проект „Оперативна подкрепа чрез наемане на допълнителен персонал и текуща поддръжка в ДАБ при МС“

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет е бенефициер по линия на фонд „Убежище, миграция и интеграция“ чрез проект „Оперативна подкрепа чрез наемане на допълнителен персонал и текуща поддръжка в ДАБ при МС“, договор № 812108-72/01.09.2023 г., по процедура  № BG65AMPR001-1.001-0001-C01 „Процедура № 1, Специфична цел 1 „Обща европейска система за убежище“ и Специфична цел 3 „Връщане“. Продължителността на проекта е 30 месеца. Стойността на проекта е 4 851 427,08 лв. 


ПО ПРОЕКТА ЩЕ БЪДАТ ИЗПЪЛНЯВАНИ СЛЕДНИТЕ ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ
1.    Осигуряване на допълнителен персонал за работа в ДАБ при МС:
Служители ще бъдат наемани за работа в регистрационно-приемателните центрове на ДАБ при МС и в дирекция "Качество на процедурата за международна закрила" в централната администрация. Така наетите служители ще подпомагат дейностите по прием, настаняване, регистриране, медицинско обслужване, интервюиране и социални дейности по отношение на граждани на трети страни, както и технически дейности, непосредствено свързани с настаняването в центровете на ДАБ при МС на чужденци, търсещи закрила в България. Допълнителният персонал ще изпълнява и дейности, свързани с техническа обработка и регистрация на документи, с практическото прилагане на законодателството, със систематизирането, набирането и обработването на информация и с регистрирането на документи. Предвижда се да бъдат наети и служители с професионална квалификация по медицинска професия, експертни длъжности със спомагателни функции, както и технически длъжности. Наетият допълнителен персонал ще бъде назначен по трудово правоотношение.

2.    Осигуряване на текуща поддръжка в центровете на ДАБ при МС:
Ще се извършва текуща поддръжка на инфраструктурата на центрове на ДАБ при МС - подмяна на електрически ключове, електроинсталации, осветления - външни и вътрешни осветителни инсталации, ремонт на вътрешни и външни водопроводни и канализационни инсталации, ремонт и подмяна на елементи от сградния фонд, ремонт на инсталация за топла и студена вода, възстановяване на вътрешни и външни осветления и др.
Поддържането и подобряването на условията на живот в центровете ще позволи по-добро и по-ефективно настаняване на търсещите закрила, включително на такива със специални нужди. Поддръжката на съществуващата инфраструктура ще позволи да запазване на наличния капацитет за настаняване в регистрационно-приемателните центрове в състояние, което гарантира адекватни условия на прием.