Председателят на ДАБ при МС връчи отличие за „Посланик на доброто“ 2022 г.

Председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Мариана Тошева участва във връчването на наградите „Посланик на доброто“ 2022 г. Ежегодната церемония се организира от Държавната агенция за закрила на детето и за четвърта поредна година отличава хора и организации, които са пример за съпричастност, състрадание и отговорност към другите. Тези, които не пестят сили и време в името на това да бъдат в помощ на друг, често напълно непознат за тях.

Тази година ДАЗД отличи 12 личности и организации, допринесли за положителната промяна в живота на деца и семейства в трудни за тях ситуации през 2022 г. Мариана Тошева връчи отличието „Посланик на доброто“ на Мартин Джокин от Планинската спасителна служба към Българския червен кръст.

Мартин, който е пример за добротворчество, споделя, че винаги е мечтал да бъде планински спасител. Неговият баща също е такъв и още от малък всеки път, когато има възможност той е в планината с баща си и другите спасители. Казва, че винаги ще помни една от първите си акции, докато е още стажант в отряда, когато се получава сигнал за тежко пострадала туристка. Изключително трудно и с риск за самите тях, успяват да стигнат до нея и да окажат първа помощ, докато транспортират  пострадалата с хеликоптер към болнично заведение. Минава време и отряда на Мартин Джокин разбира, че спасената жена вече е добре и търси спасителите си, за да им благодари. С вече десетки спасителни акции зад гърба си Мартин е категоричен, че най-голямото щастие е да разбереш, че човека, на когото са помогнали, вече е добре. 

Участие в церемонията „Посланик на доброто“ 2022 г. взеха Иван Демерджиев, вицепремиер по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, заместник-министърът на младежта и спорта Петър Георгиев, заместник-министрите на труда и социалната политика Надя Клисурска, Наталия Ефремова и Емил Мингов, олимпийската шампионка Стефка Костадинова, представители на неправителствени и меддународни организации, общественици, и др