Видео запознава търсещите международна закрила непридружени деца със социалните услуги в България

Непридружените деца бежанци и мигранти се нуждаят от специфична и подходяща закрила. Те са уязвими поради своята възраст, отдалеченост от дома и от родителите и/или  хората, които се грижат за тях. Изложени са на рискове и е възможно да са били свидетели на различни форми на насилие, експлоатация и трафик на хора в търсене на по-добър живот в чужда страна.

Подкрепата за тези деца идва с осигуряването на адекватен стандарт на живот – безопасна среда за живота и здравето им, осигуряване на възможности за посещаване на училище и приемане от общността.

За да защити правата на непридружените децата, търсещи международна закрила в Центровете към Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, екипът на Агенцията стартира представяне на кратко филмче, което разказва за различните социални услуги за деца и младежи в България. То е изработено от УНИЦЕФ-България и е преведено на български, английски, арабски, дари и пащу езици, а съдържанието му е разработено по подходящ и достъпен начин.

Видеото ще се прожектира в групов формат от социални експерти на в Териториалните поделения на Агенцията, представители по чл.25 от ЗУБ, както и представители на НПО, следвано от дискусия, в която с помощта на преводач да се разясни на децата за възможностите на услугите, условията и начин за прием в тях.