На добър час през новата учебна 2020-2021 година

По традиция на 15-ти септември бие звънецът за първия учебен ден. Децата започват учебната година присъствено, но тази година тържества при посрещането им имаше само за 1, 5 и 8 клас. Един от първолаците от Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет е Р. от РПЦ-София, която за първи път прекрачи школския праг в столичното 85-то СУ „Отец Паисий“. Тя пое по пътя на знанието и науката, подкрепяна от родителите си, плахо, но с усмивка и желание, нетърпелива да научи буквите от българската азбука. Старата българска традиция да се плисне вода с пожеланието за много успехи също беше спазена.

Момичето, което говори на български език, се надява да намери много нови приятели сред съучениците си. Възрастните бяха гости на празника само в училищния двор,  след което в класните стаи влязоха единствено учениците.

Общо 68 деца, търсещи международна закрила, настанени в териториалните поделения на ДАБ при МС, започват новата учебна 2020-2021 година. На всички тях са раздадени ученически комплекти с необходимите пособия. Децата получиха още тетрадки, блокове, скицници, несесери и раници. За най-малките ученици в ДАБ при МС са предвидени и други полезни материали и артикули под формата на образователни помагала, занимателни игри и пъзели. И през новата учебна година в ДАБ при МС е организиран транспортът на учениците до и от училищата, които те посещават.

Преди първия звънец за тази година част от децата в териториалните поделения се включиха в допълнителната форма на лятно обучение, част от мерките на правителството за приобщаващо образование. ДАБ при МС е създала условия за дистанционно провеждане на часовете при необходимост.