Посещение на австрийска делегация в областта на миграцията и убежището

Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет прие делегация от Австрийската федерална служба за миграция и убежище и австрийското Министерство на вътрешните работи. Визитата се проведе в периода 13-15 март 2023 г., а делегацията бе водена от заместник-директора на Федералната служба за миграция и убежище г-жа Каролине Прейсер. 

В рамките на проведените работни срещи, гостите и част от екипа на ДАБ при МС обсъдиха въпроси, свързани с провеждането на процедурата  за международна закрила, миграционната обстановка и предизвикателствата в тези процеси за двете страни. Като важен акцент се открои сътрудничеството между България и Австрия при изпълнението на регламент Дъблин, и изготвянето на информация за страни на произход. 

На 14 март австрийската делегация посети и Транзитния център към Агенцията в с. Пъстрогор, където се проведе и работна срещна с директора на центъра, г-н Спасимир Петров.

Визитата се осъществява в изпълнение на проект: „Повишаване на административния капацитет на компетентните органи в областта на убежището и миграцията“ .