Всички оцелели деца от трагедията край село Локорско са настанени в център на ДАБ при МС

Всички оцелели деца мигранти от трагедията край село Локорско, която се случи на 17.02.2023 г., са настанени в Регистрационно-приемателния център на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет в град София, кв. „Военна Рампа“.

След незабавната намеса на институциите седем непълнолетни непридружени деца още в съботния ден получиха закрила в Центъра на ДАБ при МС. Към днешна дата те са четиринадесет. Момчетата са на възраст между 13 и 16 години. Всиички са в добро здравословно състояние и за тях се полагат постоянни грижи в Сигурната зона в РПЦ - София, кв. „Военна рампа“. С оцелелите афганистански момчета работят, както социални работници, така и психолози.

Предстои определянето на законни представители от Националното бюро по правна помощ за всяко от момчетата. По този начин ще се стартира и процедура за тяхната закрила на територията на Република България, както и възможността за събиране с членове на техните семейства по т. нар. Дъблинска процедура.

 „Нека не сме безразлични към съдбата на хората, които се движат по миграционните маршрути, особено най-уязвимите от тях като децата.“

Отговорност на всеки, който забележи или стане свидетел, на случаи на дете жертва на трафик или каналджийство, е веднага да сигнализира органите по опазване на обществения ред и сигурност, които са и органи по закрила на детето.“, апелира председателят на ДАБ при МС г-жа Мариана Тошева.